31 maja, 2012

Czas na smoothie!

Koktajle cieszą się bardzo dużą popularnością nie tylko wśród odchudzających. Są zdrowe,łatwe w przygotowaniu, można je zabrać z sobą i komponować na miliony sposobów.
Oczywiście unikamy wersji dosładzanych lub opartych wyłącznie na owocach i nabiale. 

Jak więc przygotować optymalny odżywczy koktajl?
1) Baza
Jeśli chcemy słodką wersję podstawą może być zielona lub ziołowa herbata, wodę kokosową, mleko migdałowe lub po prostu wodę. Słona wersja zawiera rosół lub wodę.
2) Białko
Świetne są jajka i mimo zaskoczenia mieszają się cudownie i można je dodawać nawet do słodkich koktajli. Inną opcją jest samo białko jaj, kefir. Słone wersje mogą zawierać mięso (tak, smakuje nieźle :))
3) Tłuszcz
Można zastosować mleko kokosowe lub migdałowe, awokado, olej kokosowy, masło orzechowe (byle nie z orzechów arachidowych) czy zmielone orzechy.
4) Warzywa
Moje ulubione koktajle są zawsze ze szpinakiem lub selerem naciowym. Do tego marchew lub pomidor też się sprawdzą.
5) Owoce
Do wersji słodkich idealne są mrożone borówki, jagody, maliny czy truskawki. Generalnie każdy owoc nada bardziej deserowy smak. Niezwykle ładnie blenderuje się zamrożony banana – nadaje konsystencji lodów.
6) Dodatki
Można dodać przypraw jak kardamon czy cynamon, wanilię lub dosłodzić w miarę potrzeby stewią. Ja często dodaję wiórki kokosowe dla mniej jednolitej konsystencji.
Z początku słone koktajle mogą wydawać się niesmaczne, nasze kubki smakowe niestety nie są przyzwyczajone do wytrawnych smaków i zdecydowanie preferujemy słodkie produkty. Osobiście najbardziej lubię połączenie wazrzywno-owocowe z przewagą warzyw np.
szpinak, awokado, marchew, mrożone borówki, woda kokosowa lub szpinak, seler naciowy, marchew, wiórki kokosowe, jajko, stewia, cynamon 🙂
Kombinacji jest tyle na ile wyobraźnia pozwoli 🙂 Nie zapomnijcie o dobrym blenderze, sama miałam kilka i niektóre robią piękny koktajl o jednolitej konsystencji musu, a inne zostawiają niezmielone resztki twardych warzyw co powoduje lekko ziarnistą  konsystencję i wbrew pozorom wolę te drugie 🙂

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.